2 MAART 2019 – Kleinschalig heidebeheer – Leemkuilen Tafelbergheide

Zomerexcursie 2010: op de knieën in een leemkuil

Op onze laatste werkdag van dit seizoen zaterdag 2 maart 2019 gaan we aan de slag op een bijzonder fraai kleinschalig terrein in het Gooi: de leemkuilen op de Tafelbergheide.
In ’t archief vonden we een artikel uit de Gooi en Eemlander 2002 “Zweten voor nieuw leven op de hei” “Vrijwillige plaggers scheppen ruimte voor geelhartje en hagedissen”
Mooi om daar 17 jaar later met Nardinclant weer te kunnen werken aan kleinschalig heidebeheer!


foto Gooi- en Eemlander 2010

Leemkuilen
Op de Tafelberg- en Blaricummerheide liggen een aantal leemkuilen, ontstaan door de winning van leem door de lokale bevolking van Blaricum en Laren. De achtergebleven leemresten zorgen voor een afwijkende bodem in vergelijking met de omringende heidevelden. De bodem is net wat voedselrijker, minder verzuurd en minder snel uitdrogend. De vegetatie in de kuilen onderscheidt zich van die op de aangrenzende heide door het voorkomen van enkele bijzondere soorten als Echt walstro, Kleine bevernel, Hondsviooltje en Grote tijm.
We gaan aan de slag in een kuil die dicht tegen een bosrand aan ligt. De hellingen zijn deels flink verruigd en begroeid met braam en wat kamperfoelie. een ander deel is sterk vergrast.

We gaan de bramen verwijderen door ze uit te steken. Er worden vergraste stukjes geplagd. Met plaggen wordt de zode (het humeuze, verrijkte deel) van de ondergrond los gestoken. Daardoor komt de voedselarmere ondergrond weer boven te liggen, wat gunstig is voor bovengenoemde plantensoorten.

Werkzaamheden: Bramen uitsteken, kleinschalig plaggen

Afspreektijd: 9:30 uur (eindigt om 15:30)

Afspreekpunt: Parkeerplaats restaurant de Tafelberg.
Oude Naarderweg 2, 1261 DS Blaricum
zie kaartje »»

afspreekpunt
Routeplanner Google Maps »»

 

Werkdagen beginnen om 9:30 uur en eindigen om 15:30 uur. Voor soep en koffie wordt gezorgd.
Neem wel zelf brood mee.
Voor meer inlichtingen: www.nardinclant.nl of bel Tanja 06-28151125 of Jan 06-53714842