21 SEPTEMBER 2019 – Maaien en hooien kalkterreintjes

Zaterdag 21 september gaan we de kalkterreintjes langs het spoor bij Hilversum maaien en hooien. Al meer dan 30 jaar maait en hooit Nardinclant deze bijzondere schraalgraslandjes.
Op zaterdag 28 september en 5 & 12 oktober organiseren wij de Workshop Kleinschalig heidebeheer in ’t Gooi over Kleinschalig heidebeheer en de effecten daarvan op kleine fauna.

Het kalkterrein
Het Kalkterrein ligt in de voormalige zanderij Crailoo, gelegen tussen Bussum en Hilversum. Het bestaat uit twee schraalgraslandjes, die van elkaar gescheiden worden door de Natuurbrug. De schraalgraslandjes hebben een bijzondere botanische waarde door de aanwezigheid van kalk in de bodem. Ruim een eeuw geleden gebruikte de Nederlandse Spoorwegen carbidlampen, waarbij een soort kalk als restafval overbleef. Dit spul werd naast het spoor gestort. Na een aantal jaren ontwikkelde zich op de ‘stortplaats’ een hele bijzondere vegetatie met soorten als Stijve ogentroost, Geelhartje, Echt duizendguldenkruid, Rietorchis en Moeraswespenorchis, Echte valeriaan, Grote wederik, Rietorchis en Kale Jonker.
De geïsoleerde ligging maakt het tot een oase voor vele soorten insecten, zoals libellen, vlinders en zweefvliegen.

Afspreektijd: de werkdag begint om 9.30 en eindigt om 15.30 uur

Afspreekpunt: het kalkterrein ligt tussen de spoorlijn Bussum-Hilversum en de Naarderweg. Afspreekpunt is de slagboom bij de volkstuinen. Te bereiken via een half verharde oprit. Zie kaartje »

Werkzaamheden: maaien & hooien.

afspreekpunt
Routeplanner Google Maps »»

Werkdagen beginnen om 9:30 uur en eindigen om 15:30 uur. Voor soep en koffie wordt gezorgd.
Neem wel zelf brood mee.
Voor meer inlichtingen: www.nardinclant.nl of bel Tanja 06-28151125 of Jan 06-53714842