30 JANUARI 2016 – Wittesteijn te Vreeland

 

Zaterdag 30 januari hebben we wilgen en populieren geknot op Wittesteijn, een voormalig landgoed gelegen langs de Vecht in Vreeland. De laatste snoeibeurt dateerde van 10 jaar geleden. Er stonden veel zware takken op de knotbomen. Diverse takken waren door de zwaarte al afgescheurd. Ondanks het slechte weer (wind en regen) gingen we aan de slag. Bovendien hadden we de luxe dat we gelijk bij aankomst een kop koffie kregen aangeboden door Cora, de gastvrouw. Koffie, gebak en soep; het was allemaal uitstekend geregeld. Waarvoor dank!!

Van het snoeihout van de bomen zijn langs de oevers van de slenk robuuste takkenbossen gemaakt voor onder meer de Winterkoning, Roodborst en Heggemus.

Aan het begin en aan het eind van de slenk bevinden zich twee zandheuvels. Het gebied is uitermate geschikt als biotoop voor de IJsvogel. Om die redenen heeft Jelle Harder (IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtsstreek, www.vwggooi.nl) in beide heuvels wanden afgestoken ten behoeve van de IJsvogel. Die graaft zijn nest namelijk in verticale wanden.