30 SEPTEMBER 2017 – Maaien en hooien kalkterreintje

Zaterdag 30 september staat de jaarlijkse maai- en hooibeurt van de kalkterreintjes op ons programma. Na het zwoegen met hooien van riet en  opwerpen van metershoge riethopen op de vorige werkdag zal het hooien van het kalkterreintje een eitje zijn!
Al 30 (!) jaar maait en hooit Nardinclant de kalkterreintjes.
Ons werk blijkt bijzonder succesvol: op het noordelijke terreintje bloeit het Duizendguldenkruid rijkelijk, en is de Moeraswespenorchis weer goed teruggekomen.

Het kalkterrein
Het Kalkterrein ligt in de voormalige zanderij Crailoo, gelegen tussen Bussum en Hilversum. Het bestaat uit twee schraalgraslandjes, die van elkaar gescheiden worden door de Natuurbrug. De schraalgraslandjes hebben een bijzondere botanische waarde door de aanwezigheid van kalk in de bodem. Ruim een eeuw geleden gebruikte de Nederlandse Spoorwegen carbidlampen, waarbij een soort kalk als restafval overbleef. Dit spul werd naast het spoor gestort. Na een aantal jaren ontwikkelde zich op de ‘stortplaats’ een hele bijzondere vegetatie met soorten als Stijve ogentroost, Geelhartje, Echt duizendguldenkruid, Rietorchis en Moeraswespenorchis, Echte valeriaan, Grote wederik, Rietorchis en Kale Jonker.
De geïsoleerde ligging maakt het tot een oase voor vele soorten insecten, zoals libellen, vlinders en zweefvliegen.

Afspreektijd: de werkdag begint om 9.30 en eindigt om 15.30 uur

Afspreekpunt: het kalkterrein ligt tussen de spoorlijn Bussum-Hilversum en de Naarderweg. Afspreekpunt is de slagboom bij de volkstuinen. Te bereiken via een half verharde oprit. Zie kaartje »

Werkzaamheden: maaien & hooien.

afspreekpunt
Routeplanner Google Maps »»

Werkdagen beginnen om 9:30 uur en eindigen om 15:30 uur. Voor soep en koffie wordt gezorgd.
Neem wel zelf brood mee.
Voor meer inlichtingen: www.nardinclant.nl of bel Tanja 06-28151125 of Jan 06-53714842