4 JANUARI 2020 – Wilgen knotten langs de oude Zuiderzeedijk bij de Naardermeent

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, zaterdag 4 januari 2020, gaan we traditiegetrouw wilgen knotten. We starten niet met de rij wilgen langs het Eemmeer, maar kunnen bij het Gooimeer de imposante losstaande wilgen knotten langs de oude Zuiderzeedijk bij de Naardermeent. Dat is de plek waar we aan het begin van het seizoen rietland maaiden en hooiden. Het is alweer drie jaar geleden dat we hier in de wilgen zaten »»

Knotten is het verwijderen van de kruin van een boom. Knotbomen zijn al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het cultuurlandschap. Bepaalde soorten bomen (met name Wilgen) werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Omdat deze wijze van houtproductie niet rendabel meer is dreigden de karakteristieke knotbomen uit het landschap te verdwijnen.
Vooral oudere knotbomen herbergen allerlei planten en dieren. Menige Steenuil vindt in een knotwilg zijn nestplaats, ook de Wilde eend en andere vogels nestelen er. Kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Vlier, Lijsterbes, Braam, Fluitekruid, grassen, varens, mossen, paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oudere knotbomen. Vooral oude knotbomen kunnen zeldzame hierop groeiende mossen en korstmossen herbergen.
De knotwilgen staan aan de rand van een rust- en broedgebied is voor weidevogels. Om die reden worden de takkenbossen versnipperd.

Steenuil
Hommel

Afspreektijd: 9:30 uur (eindigt om 15:30)

Afspreekpunt: Naardermeent, Naarden. Adres: Meentweg (voorbij nr. 28), Naarden
De Naardermeent ligt tussen Speelpark “Oud-Valkeveen” en de snelweg A1.
Te bereiken vanuit Bussum, richting Huizen, Bollelaan, linksaf Flevolaan, verlengde ervan
is de Meentweg (Smalle bochtige weg). Zie kaartje »

Werkzaamheden: Wilgen knotten

afspreekpunt
Routeplanner Google Maps »»

Werkdagen beginnen om 9:30 uur en eindigen om 15:30 uur. Voor soep en koffie wordt gezorgd.
Neem wel zelf brood mee.
Voor meer inlichtingen: bel Jan 06-53714842