Vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus 2017 – Zomerexcursie: Nacht van de Vleermuis

We hebben dit jaar een bijzonder thema voor onze jaarlijkse zomerexcursie: in de nacht van de Vleermuis vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus gaan we ’s avonds op pad om Vleermuizen te spotten in het het Bikberger- en het Crailose bos!
Je kunt zelf bepalen of je op 25 of 26 augustus (of allebei) meegaat. Per avond kunnen er ongeveer 12 mensen meedoen. Lees meer en meld je aan.

Dit jaar hebben we een bijzonder thema voor onze jaarlijkse zomerexcursie.
In plaats van een fietstocht te maken langs bekende en minder bekende locaties gaan we dit jaar in de nacht van de Vleermuis op pad om Vleermuizen te spotten!

TIP VAN JAN
Om van te voren te zien hoe een batdetector werkt en hoe je verschillende vleermuizen kunt spotten kun je dit filmpje bekijken. Vleermuisexpert Peter Twisk legt uit hoe je met een batdetector onderzoek naar vleermuizen kunt doen.

De nacht van de Vleermuis, bedoeld om meer mensen kennis te laten maken met de boeiende wereld van de vleermuis, wordt gehouden op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus. Werkgroep Nardinclant is beide avonden van de partij. Jan heeft zich verdiept in de leefwereld van de Vleermuizen en zal ons samen met Tim van de Broek (ecoloog en vleermuisman bij Natuurmonumenten) als echte “Batman” alles over vleermuizen vertellen.
Je kunt zelf bepalen of je op vrijdag 25 of zaterdag 26 augustus (of allebei) meegaat. Per avond kunnen er ongeveer 12 mensen meedoen.

MELD JE AAN met een EMAIL naar nardinclant@oud.nardinclant.nl
of BEL Jan Loggen 06-53714842
of Tanja van Oven 06-28151125
en geef even aan op welke avond (vrijdag 25 en/of zaterdag 26 augustus) je van de partij bent.

Bij de Vleermuisfoto’s:
Jaarlijks worden 2 winterverblijven voor vleermuizen in Hilversum gecontroleerd op vleermuizen. Deze verblijven zijn rond 1990 door Nardinclant Landschapsbeheer geschikt gemaakt door een aantal bouwkundige werkzaamheden. De tellingen maken onderdeel uit van het landelijk meetnet naar het voorkomen en de verspreiding van onder andere Baardvleermuis, Watervleermuis en Grootoorvleermuis. Het meetnet wintertellingen wordt gecoördineerd door de Zoogdiervereniging.
Links een Watervleermuis in ondergrondse bunker
Rechts 3 Baardvleermuizen in een bunker die merendeels bovengronds ligt.
Foto’s Jan Loggen

Nacht van de Vleermuis
Vleermuizen zijn boeiende en ongewone zoogdieren. Het feit dat ze kunnen vliegen maakt ze uniek in de zoogdierwereld. Ze vliegen vaak ’s nachts en oriënteren zich dan door middel van sonar (echolocatie). Datzelfde middel gebruiken ze ook om op insecten te jagen.
In het zomerhalfjaar zijn vleermuizen actief. Na zonsondergang verlaten ze hun slaapplek om naar hun jachtgebied te gaan, dat tot enkele kilometers verderop kan liggen.
In het winterhalfjaar houden vleermuizen een winterslaap.
In de tweede helft van juni werpen de vrouwtjes 1 jong. De jongen worden in kraamkolonies grootgebracht. Na 6 weken verlaten de jongen de kraamkolonie en gaan ze zelf op jacht.
Een aantal soorten vleermuizen verblijft in bomen met holten of scheuren met een smalle toegang. Deze bevinden zich vooral in oudere loofbomen. Voor hun winterslaap zoeken ze een plek op met een gelijkmatige temperatuur en luchtvochtigheid, zoals een grot, vliering of oude bunker.

Zie voor meer informatie www.nachtvandevleermuis.nl

De locatie
Oude bomen die voor vleermuizen aantrekkelijk zijn vind je vooral in lanen op landgoederen die rond het eind van de 18e eeuw zijn aangelegd. Door het Bikberger- en het Crailose bos lopen een aantal van dit soort oude lanen. Tijdens de vleermuizenexcursie gaan we de lanen doorlopen op zoek naar vleermuizen.
Dat doen we met behulp van een batdetector. Het geluid dat vleermuizen maken is zo hoog dat het voor het menselijk oor niet waarneembaar is. De batdetector registreert het geluid en zet het om in een geluidsfrequentie die voor mensen wel hoorbaar is. Elke soort heeft zijn eigen frequentie.

Afspreektijd: 20.00 uur.
Duur van de excursie is ongeveer 2,5 à 3 uur.

Aanmelden:
GRAAG EVEN AANMELDEN ALS JE KOMT!!
en geef even aan of je 25 en/of 26 augustus van de partij bent.
Stuur een EMAIL naar nardinclant@oud.nardinclant.nl
of BEL Jan Loggen 06-53714842
of Tanja van Oven 06-28151125

Afspreekpunt: parkeerplaats naast het revalidatiecentrum de Trappenberg op de Crailoseweg in Huizen. De parkeerplaats is gelegen op de afslag Museumlaan
zie kaartje »»

Werkzaamheden: zoeken naar vleermuizen

afspreekpunt
Routeplanner Google Maps »»

De excursie begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 2,5 à 3 uur.
Voor koffie wordt gezorgd.
Voor meer inlichtingen: bel Tanja 06-28151125 of Jan 06-53714842